Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 23:24 - Конфесията "Вигрид"
Автор: antonra Категория: История   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
3



Основател на нордическото религиозно движение "Вигрид" е норвежецът Торе Тведт (род.1943). Причината за възникването на това религиозно общество е едно откровение, което Торе Тведт получава от Один на 18.декември 1994 година. Известно време след това Торе Тведт обикаля из Европа, учи различни европейски езици, като същевременно с това прави проучвания върху древната история и религии.
От формално гледище конфесията "Вигрид" съществува от 01.01.1999г. като една "етническо-религиозна общност, която се грижи за утвърждаването на нордическата религия, стандарт и култура".
През следващите години Конфесията е в непрестанни конфликти с господстващата антифашистка клика в Норвегия. Ционистката пропагандна машина работи на пълни обороти срещу Торе Тведт и неговите последователи. Благодарение на мрежовата си структура движението "Вигрид" успява да отблъсва ударите на управляващите и да приобщава в своите редове нови и нови норвежки младежи. Заслужава да се отбележи факта, че стрелецът Андерш Брейвик решава да избере военния път на действие именно заради начина, по който са тероризирани Торе Тведт и неговите сподвижници от страна на управляващия антифашистки "елит" в Норвегия и невъзможността да се води борбата в тази страна с граждански средства.
Изграждането на конфесията "Вигрид" стъпва върху три основни начала:
1. "Вигрид" е една напълно децентрализирана мрежа от вярващи без лидери. Това е добре за съзидателните сили на норвежкия народ, но най-вече се прави с оглед опазване последователите на нордическия култ от тайната полиция;
2. Конфесията "Вигрид" практикува три вида религиозни церемонии - приобщаване (скири), конфирмация, и женитба (виелсе). Тези церемонии не се извършват на конкретно определено място, а на различни древни светилища и исторически места в Норвегия;
3. Движението "Вигрид" си поставя за задача системно и последователно да разобличава историческите лъжи на управляващия антифашистки "елит", който използва дадената му след края на Втората световна война власт за да тероризира и преследва политическите си и религиозни опоненти.
Нордическата история започва между огъня и леда. Нордическият човек е сътворен от срещата на огъня с леда, от топлината на Мюспелхайм и студа на Нивелхайм. Този митологически мотив е пресъздаден в религиозната церемония "скири" под формата на два големи меча, кръстосани над главата на новоприобщавания в Нордическата вяра.
Конфесията "Вигрид" практикува и четвърта церемония, освен гореспоменатите три. Това е ръкополагането във Волве и в Гуде. Волве е женски свещенослужител, а Гуде - мъжки. И Волве, и Гуде, могат да извършват трите обряда - скири, конфирмация и виелсе.
За Торе Тведт най-важна е старата Едда и по-специално поемата Волуспо (сказанието на Волвата).
Конфесията "Вигрид" претендира за собственост върху всички предхристиянски исторически места и светилища в Норвегия. "Ние имаме легитимното право да използуваме тези места - обяснява Торе Тведт - за да извършваме своите религиозни церемонии."
Вигрид има като най-важен символ дървото на живота. То символизира жизнените сили, телесната мощ и позитивизма повече от всеки друг символ.
За конфесията "Вигрид" важни са също така солкорсетът (кръг с вписан вътре равнораменен кръст) и хакекорсетът, сиреч свастиката.
Тези два символа са известни от предхристиянски времена.
"Борбата против властта на мрака - заявява Торе Тведт - изисква да се използват най-удачните знаци за сплотяване на нашите последователи".
Управляващата АП (Арбайдер Партиет) в Норвегия е създала една рамка на съществуване на международния англоционизъм, в която се вписват всички парламентарно представени партии без изключение. Казано накратко - Норвегия в момента е един английски протекторат с тоталитарно държавно управление.
Андерш Брейвик е един от тези норвежци, които са загубили всякакво желание да използват граждански и легални средства в политическата борба.
Ето какво самият Брейвик заявява пред съда:
"Тайната полиция в Норвегия (РST), се хвали с това, как те били успели да смажат организацията "Вигрид". Членове на Конфесията, както и техни родители са били привиквани в полицейските участъци. Това, което полицейските агенти са осъществили, е систематичен тормоз над политически активисти. Тайната полиция продължава да тормози техния лидер Торе Тведт. Те са го шпионирали непрекъснато, докато се уверят, че той е отстранен от лидерския пост".

За контакти с Торе Тведт:

http://www.facebook.com/tore.w.tvedt



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antonra
Категория: История
Прочетен: 90148
Постинги: 37
Коментари: 18
Гласове: 62
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930