Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2016 13:48 - ДЕСЕТ РАЗПОРЕДБИ ЗА ВОЕННОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ГЕРМАНСКИЯ ВОЙНИК
Автор: antonra Категория: История   
Прочетен: 1392 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 07.03.2017 01:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ДЕСЕТ РАЗПОРЕДБИ ЗА ВОЕННОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ГЕРМАНСКИЯ ВОЙНИК
(10 Gebote fьr Kriegsfьrung des deutschen Soldaten)
(Извлечение от военна книжка на германски войник)

1. Германският войник воюва по рицарски за победата. За германския войник понятията чест и достойнство не допускат прояви на зверства и жестокости.
2. Боецът трябва да е униформен. Носенето на други дрехи се допуска само ако се използуват различаеми отдалече опознавателни знаци. Воденето на бойни действия в цивилни дрехи без използуване на опознавателни знаци се забранява.
3. Забранява се убийството на противник, който се е сдал в плен. Тази разпоредба се отнася и за сдалите се в плен партизани и шпиони. Последните получават справедлива присъда по съдебен ред.
4. Забраняват се оскърбления и издевателства над военнопленници.
5. Забранява се воденето на безпричинна стрелба. Изстрелите не трябва да бъдат съпровождани с факти на самоуправство.
6. Червеният кръст е неприкосновен. Отношението към ранения противник е необходимо да бъде хуманно. Забранява се възпрепятстване дейността на санитарния персонал и полевите свещеници.
7. Цивилното население е неприкосновено. На войника е забранено да се занимава с грабеж или други насилствени действия. Историческите паметници, а също и съоръжения, служещи за богослужение, здания, които се използуват за културни, научни и други общественополезни цели, подлежат на особена защита и уважение. Правото да се възлагат работни и служебни поръчки на цивилното население, принадлежи на представителите на ръководния състав. Последните издават съответните заповеди. Изпълнението на заповедите и служебните поръчки трябва да се случва на възмездно, заплатимо основание.
8. Забранява се навлизането в неутрална територия. Забранява се стрелбата, а също и воденето на бойни действия, на неутрална територия.
9. Германски войник, попаднал в плен и намиращ се на разпит е длъжен да съобщи данни само по отношение на своето име и звание. При никакви обстоятелства той не трябва да съобщава информация относно своята принадлежност към тази или онази военна част, а също така данни, свързани с военни, политически или стопански отношения, присъщи за германската страна. Забранява се предаването на такива сведения даже в случай, че такива бъдат изисквани посредством обещания или заплахи.
10. Нарушение на горните разпоредби, допуснато при изпълнение на служебните задължения, се наказва. На донесение подлежат факти и сведения, свидетелстващи за нарушения, които се допускат от страна на противника, упоменати в горните разпоредби от първа до осма. Провеждането на мероприятия от възмезден характер се допуска само в случай на наличие на пряко разпореждане, дадено от висшето армейско ръководство.

https://fotki.yandex.ru/next/users/antonrachev/album/521421/view/1276785?page=0



Гласувай:
3



1. appen13 - Готин и доста циничен анекдот...
21.08.2016 14:06
Евро-окупационната прислуга на хранилка на някоя нео-нацистка германска фондация от типа на "Ханс Зайдел"- Герб или "Конрад Аденауер"- РъБ се е постарала да си изкара презрително подхвърлените и, като на жалки евро-унтерменши, подаяния!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antonra
Категория: История
Прочетен: 89274
Постинги: 37
Коментари: 18
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031